Uppbyggning av muskler och kondition

Uppbyggning av muskler och kondition

Skriven av Veterinär Nanna Luthersson
Friday, April 12, 2019
Aktuella Distansritt Dressyr Fälttävlan Fritid & uteritter Hoppning Islandshästar Körning Trav/galopp

Vad krävs för en bra prestation? Den kräver självklart träning, korrekt träning och tillräckligt med träning. Men endast träning räcker inte för att göra hästen redo för de krävande fysiska ansträngningarna, i vart fall inte om vi samtidigt ska undvika skador. Det finns tyvärr otaliga exempel på hästar som tränas intensivt, plötsligt får skador eller symptom på överansträngning.

Den gemensamma nämnaren är ofta bristande muskelstyrka, dålig uthållighet och nedsatt återhämtningsförmåga efter hårt arbete. För att undvika längre skadeperioder är det därför viktigt att fokusera på andra faktorer som exempelvis hästens utfodring. För att bygga upp muskler och kondition, krävs det först och främst att hästen får den nödvändiga energin som den behöver. Om hästen saknar kalorier, så finns det inte överskott till att sätta muskler. En häst som inte trivs och hela tiden är för tunn, kommer inte kunna utveckla sin muskelatur ordentligt. Men uppbyggningen av muskler och styrka kräver också nödvändiga byggstenar som tillförs via fodret.

 

Proteiner och vissa aminosyror, som hästen inte kan producera själv (lysin och methionin), är en förutsättning för att muskelaturen ska kunna utvecklas. Hästen är som bekant en växtätare och kan därför inte äta en stor biff till middag för att täcka in sitt proteinbehov! Det ställer därför krav på proteininnehållet i det foder som vi erbjuder våra hästar. Spannmål, som korn och havre, innehåller väldigt lite protein och är därför inte ändamålsenligt för att förse hästen med tillräckliga mängder. Grovfoder som hö eller hösilage, innehåller en viss mängd protein, men inte tillräckligt för att täcka hästens behov. Lucern innehåller något högre mängder protein än både spannmål och vanligt grovfoder och kan därför bidra med ett viktigt komplement av nödvändiga näringsämnen i muskeluppbyggingen. Men det flesta hästar behöver ett kompletteringsfoder med ett relativt högt proteininnehåll och högt innehåll av essentiella aminosyror (lysin och methionin), när de tränas hårt eller växer och ska utveckla muskelstyrka. En häst på 500 kg i normal träning behöver alltså 1000-1200 g råprotein per dag och 35-45 gram lysin per dag (KER normer). Build Up Mix, Performance Concentrate Muesli eller Suregrow kan tillsammans med den övriga utfodringen förse hästen med proteiner, där valet av produkter beror på hästens typ, ålder och träningsnivå.

 

Vitaminer som E-vitamin är också en viktig pusselbit  för uppbyggningen av hästens muskelatur. E-vitamin fungerar som en antioxidant och hjälper till att bryta ner de avfallsämnen som samlas i hästens muskelatur under träning. Dessa avfallsämnen har en nedbrytande effekt på muskelfibrerna. Om det bildas många avfallsämnen eller om hästen har svårt att bli av med dem tär hästen på sin muskelmassa när den tränas och resultat blir negativt. Hästen tappar muskler och styrka istället för att bygga upp, och risken för skador ökar markant. Hästen har, speciellt under vintern, behov för extra E-vitamin, eftersom grovfodret och spannmålets innehåll är väldigt lågt. En 500 kg häst i normal träning behöver 1000-1500 IE E-vitamin per dag och behovet stiger ytterligare om det används stora mängder olja i hästens foder. E-vitamin är tillsatt i det flesta kompletteringsfoders blandningar (Build Up Mix, Performance Concentrate Muesli, Suregrow och Icelandic Power) och om man använder korrekt dosering av foderblandningen kommer de flesta hästar vara försedda med tillräckliga mängder.

Stärkelse i för höga doser skapar en motsatt effekt och gör det svårt för hästen att bygga upp den nödvändiga muskelaturen. Hästar som får stora mängder spannmål förbränner kalorier, primärt via den anaeroba ämnesomsättningen. Det medför uppsamling av stora mängder mjölksyra i musklerna och har därmed ett negativt inflyttande på muskeluppbyggningen. Genom att hålla mängden stärkelse i det dagliga fodret under 2 gram stärkelse per kg häst/ per dag, undviks överbelastning av den anaeroba ämnesomsättningen. Det kräver att hästen får en balanserad utfodring där en stor del av energin kommer från fibrer och olja.

 

Elektrolyter (natrium, kalium och klorid) ingår också som väsentliga faktorer när vi pratar om muskeluppbyggning. Elektrolyter ger hästen en korrekt vätskebalans och därmed en optimal bortförsel av avfallsämnen från muskler och reglering av hästens kroppstemperatur. Om hästen saknar elektrolyter resulterar det i att musklerna snabbare får mjölksyra vilket leder till nedsatt uthållighet. Det resulterar i dålig muskelfunktion, nedsatt muskeluppbyggning och ökad risk för skador. De flesta hästar täcks in med elektrolyter om det ges 1 till 1 ½ matsked salt i deras dagliga foder, men om hästen svettas mycket (exempelvis vid transport, hård träning eller vid höga temperaturer) kan de vara en fördel att ge en elektrolytblandning i det dagliga fodret. 

Denna artikel publicerades först i Brogaardens Nyhetsbrev 2011.

 

Stora Foderboken av veterinär Nanna Lutherson från Brogaardens Rådgivning är den mest kompletta bok i Norden om utfodring av hästar och är baserat på de senaste vetenskapliga rönen. Boken används bl.a. som lärobok på flera skolor och universitet i Sverige, Norge och Danmark, men är skriven på ett pedagogiskt och lättläst språk.  Läs bl.a. om:

  • Förebyggande av foderrelaterade sjukdommar, t.ex. magsår, kolik, fång, Cushings Desease, EMS och korsförlamning.
  • Prestationsoptimering med hjälp av optimal utfodring.
  • Utfodring av växande föl och unghästar.
  • Råvaror, vitaminer och mineraler och deres betydelse för dina resultat
  • ....och mycket mer