Hur hårt jobbar din häst?

Hur hårt jobbar din häst?

Skriven av Cand. Agro. Mette L. Nymand
Friday, April 05, 2019
Aktuella Distansritt Dressyr Fälttävlan Fritid & uteritter HÄST Islandshästar Körning Trav/galopp

När man ska utfodra sin häst optimalt, räcker det inte att bara välja rätt foder, det ska också ges i rätt mängd för att täcka hästens behov, varken mer eller mindre.  När man har hittat det rätta fodret, ska man veta hur mycket hästen väger (normal vikt) och hur hårt den jobbar för att få fram rätt fodermängd. Genom att ge hästen fel fodermängd blir hästen antingen över eller underdoserad med protein, vitaminer och mineraler. Både över och underdosering kan skapa hälsa och prestationsmässiga problem, och i värsta fall kan hästen bli sjuk.

Hur mycket ska hästen väga?

Det är bra att veta hur mycket ens häst/ponny väger, både för att kunna räkna fram en foderstat och för att exempelvis kunna dosera avmaskningsmängden rätt. Det kan dock vara mycket svårt att bedöma hästens vikt utifrån att bara titta på hästen. Eftersom många inte har tillgång till en tillräckligt stor våg, som kan väga hästen, har det utvecklats viktmåttband till hästar, som kan användas för att ge en idé om hur mycket hästen väger. Det är självklart inte lika precist som att väga hästen, men ger en bra fingervisning.

Viktmåttband

För att få en korrekt idé om vad hästen väger, ska viktmåttbandet läggas korrekt: Det ska läggas från den nedersta delen av manken, snett nedåt, precis bakom frambenen och hela vägen runt magen (bröstkorgen). Det ska dras åt så att eventuell tjock päls inte kommer med i mätningen. Många viktmåttband har två sidor, en till hästar och en till ponnyer. Det är därför viktigt att använda rätt sida.

Det kan dock vara en stor skillnad på hästens normalvikt (som man ska utfodra efter) och hästens aktuella vikt. Det är därför viktigt att kunna värdera hästens hull, är hästen för tjock/smal eller är hästen lagom i hull. Det finns olika utvärderingssystem för att bestämma hästens hull. Vi följer en skala som går från hulltyp 1-9, där 1 är en väldigt smal häst ”skin och ben” och nio är en väldigt överviktig häst.

 

För att få fram hästens hulltyp, får man använda sina händer och känna efter (synliga) fettdepåer på hästens kropp. Fettdepåerna finns oftast på hästens revben, bogarna, nacke/hals, rumpa, runt svansrosten och eventuellt under magen.
 

Optimalt för ridhästar är hulltyp 4-5, för att de ska kunna prestera är det viktigt att de varken är för tjocka eller för smala, eftersom det kan påverka dem negativt. Ett avelssto bör däremot ligga på hulltyp 6-7. Om hästen antingen är för tjock eller för smal, ska man antingen dra bort eller lägga till vikt till den vikt man kommit fram till med hjälp av viktmåttbandet, så att man använder sig av det som är hästens normalvikt och inte hästens aktuella vikt.

Har man ett föl eller en åring kan det vara svårt att veta hur mycket hästen väger, viktmåttbandet kan inte användas till hästar som växer, eftersom kroppens proportioner är annorlunda jämfört med en vuxen häst. Vi på Brogaarden har därför valt att ange vägledande utfodringsmängder, där man ska utfodra efter förväntad färdigvuxen vikt i stället för aktuell vikt.

 

Hur hårt jobbar hästen?

Det kan kännas som hårt arbete, men det är inte alltid hästen jobbar så hårt, att den har ett högre behov för näringsämnen. Innan man räknar fram vilken fodermängd ens häst ska ha, måste man först faställa hur hårt hästen jobbar. Det kan vara svårt att värdera, därför finns det färdiga vägledningar, så att du lättare kan bestämma din hästs arbetsnivå:

 
Underhåll/mycket lätt arbete:
På bete/och eller ej i arbete. Rids 1-2 gånger i veckan, skritt och trav ½ -1 timme varje gång. Genomsnittlig puls 80 slag per minut.*

Lätt arbete:
Hobbyridning 4-6 gånger i veckan 1-1½ timme varje gång. Omfattar trav och galopparbete samt lite dressyr och hoppning. Genomsnittlig puls på 90 slag per minut*.

Lätt/Moderat arbete:
Ridning upp till 6 gånger i veckan kombinerat dressyr/hoppning och skogsridning i trav och galopp i upp till 2 timmar varje gång. Tävling på Lätt nivå. Genomsnittlig puls på 90-100 slag per minut*.

Hårt arbete:
Fälttävlan på högnivå och distans på över 120 km. Genomsnittlig puls på 110-150 slag per minut*.

*Genomsnittlig hjärtfrekvens är baserad på rekommendationer från NRC 2007.