Hovtillskott, vad ska jag leta efter?

Hovtillskott, vad ska jag leta efter?

Skriven av Line T. Schmidt, Agronom
Friday, October 18, 2013
HÄST Päls/hud & hovar

Under vinterperioden är det många hästar och ponnyer som får sämre hovkvalité. Det kan resultera i, att man i perioder inte kan använda hästen optimalt eller kanske inte alls pga. tappade skor och ömma hovar. Orsakerna till problemen kan bero på olika saker, några av dem nämns nedan.

Sunda och välskötta hovar är ytterst viktigt för hästen, eftersom den ska bära både sin egen och vår vikt. Det finns inget tvivel om att ordspråket "inga hovar ingen häst" stämmer. Om hästen inte har friska och välfungerande hovar, kommer det att påverka trivsel och prestation. Hoven fungerar som en stötdämpare. Det är därför viktigt, att hoven är elastisk, så att den kan absorbera stötarna, som framkommer under arbetet. Om hovarna inte fungerar optimalt, utsätts hoven för ökad belastning och därmed slitage av hästens leder och senor.

Vad är dålig hovkvalité?

Allt från dålig/långsam hovväxt, fläkta/torra hovar, hovbölder, surstråle, svampangrepp, som vid exempelvis White Line Disease, påverkar hovarnas kvalité. White Line Disease beror på ett svampangrepp i hovens vita linjer dvs. i de lameller som häftar ihop hovkapseln och hovbenet, och därmed fungerar som ett slags kardborrband.

Brist på näringsämnen

Biotin anses ofta vara det tillskott, som är avgörande för hovkvalitén. Men det är endast ett av många viktiga näringsämnen, ett tillskott som endast innehåller biotin har en begränsad effekt. Genom att ge hästen rikliga mängder hö/hösilage och lucern är den faktiskt självförsörjande med många B-vitaminer, inklusive biotin. B-vitamin bildas i hästens tarmsystem, när mikroorganismerna i hästens stortarm bryter ner smältbara fibrer.

Många hästar har gått på bete över sommaren. Gräs innehåller lite av speciellt näringsämnen som koppar och zink, som är viktigt för optimal hovkvalité och växt. Om hästen inte får ett dagligt balanserat tillskott av speciellt dessa mineraler under sommarperioden, kan det vid flera tillfällen ge försämrad hovkvalité, som typiskt upptäcks på hösten. Precis som koppar och zink, är svavel också viktigt för friska hovar. Essentiella aminosyror (byggstenar) som lysin och Methionin är också viktiga näringsämnen för att säkra en välfungerande hov.

När du använder ett fodertillskott för att förbättra hovkvalitén, är det viktigt, att hästen samtidigt får i sig alla näringsämnen via den dagliga utfodringen. Kom ihåg att det tar 9-12 månader för en ny hov att växa ut.

Miljö/skötsel

Torra och spruckna hovar kan också bero på dålig skötsel. Speciellt under sommarmånaderna när det är väldigt torrt och många hästar går ute, är det inte alla hästars hovar som får nödvändig fukt och skötsel. Men även under vintermånaderna när hästen står många timmar i stallet och i många fall endast kommer ut i blötta/leriga hagar, kan skapa hovproblem. Man bör dagligen ta bort sand och jord från hovarna, eftersom det kan suga ut fukten ur hovarna. Miljön i boxen är också viktig, se till att boxen är ren och torr, speciellt urin kan försämra hovkvalitén, bland annat surstråle. Det finns många olika hovprodukter på marknaden. Det är viktigt, att hovarna kan andas och vårdprodukterna bör vara så naturliga som möjligt. Se också till att hästen skos regelbundet, gärna var 6 vecka eller efter avtal med din hovslagare.