Gräs och prestation

Gräs och prestation

Skriven av Mette L. Nymand, Agronom, Brogaardens Foderrådgivning
Friday, June 13, 2014
Bete/hästar på bete Distansritt Dressyr Fälttävlan HÄST Hoppning Islandshästar Körning

Det kan vara en utmaning att ha en häst som ska prestera samtidigt som den gärna ska kunna gå på bete. Många upplever att hästen i samband med att den får mer gräs, blir tyngre och saknar energi. Hästen får snabbt en liten gräsmage och blir kanske lite överviktig. En svullen och för tung häst har inte de bästa förutsättningarna för att prestera.

En bantningskur kan därför vara nödvändigt för att hästen ska kunna arbeta på samma nivå som innan den fick gräs, men eftersom många tävlingar ligger under sommarperioden, kan det vara svårt att sätta hästen på bantningskur. Så hur löser man detta problem?

Många gör felet att de ger hästen extra foder, och ofta extra havre, när hästen känns trött. Det är självklart extra energi som hästen får i krubban, eftersom fodret innehåller kalorier. Men om hästen är trött och slö på grund av gräsmage och övervikt, så blir den inte piggare av att få extra kalorier.

Lösningen på detta problem är en korrekt foderstat, där hästen får i sig det grovfoder som den behöver, hästen får inte i sig för många kalorier i det dagliga fodret men blir effektivt täckt in med alla nödvändiga vitaminer och mineraler.

För att tävlingshästen ska kunna prestera normalt och inte blir för tung, bör gräsintaget begränsas till 2-5 timmar/dag, beroende på tillgängligheten till gräs, hästens hull och energinivå. Ofta ska mängden spannmål reduceras och kompletteringsfodret ska regleras beroende på gräsmängden. Hästen ska fortfarande tilldelas grovfoder (hö/hösilage). Dessutom ska hästen tilldelas salt (ca 1 ½ msk/dag till en 500-600 kg häst) eller elektrolyter.

Har hästen begränsad tillgång till gräs

Eller är det inte tillräckligt med gräs i hagen, ska man komma ihåg att komplettera med hö/hösilage så att hästen får tillräckligt med smältbara fibrer. Hästen är växtätare och behöver smältbara fibrer (exempelvis hö, hösilage, lucern m.m.) brist på dessa kan öka risken för olika matsmältningsproblem. Hur mycket hö/hösilage hästen ska ha beror på gräsmängd och hull. Om hästen lätt blir för tjock, kan man också ge lite halm för att öka sysselsättningen och tuggtiden. Halm kan dock inte ersätta tilldelningen av hö/hösilage, eftersom fibrerna i halm är svåra att smälta för hästen och bidrar därför inte med tillräckliga mängder smältbara fibrer.

När hästen har begränsad tillgång till gräs antingen via deltidsbetning, radavgränsning eller med hjälp av munkorg, räcker det oftast inte att endast tilldela ett vitamin och mineraltillskott utvecklat till hästar på bete. Dessa vitamin/mineraltillskott är oftast utvecklade till hästar som går på bete dygnet runt, där de får betydligt fler näringsämnen från gräset, i förhållande till en häst med begränsad tillgång till gräs. Om hästen har begränsad tillgång till gräs (detta gäller även om hästen går med munkorg), bör man istället tilldela ett brett vitamin/mineralkompletteringsfoder eller ett kompletteringsfoder, vilket foder som är mest lämpligt och mängden foder/vitamin/mineraltillskott beror på hästens hull och gräsmängden.

Om hästen har munkorg på, är det några regler man ska tänka på, eftersom det begränsar hästens intag av foder. Vi rekommenderar att hästen max går 4 timmar åt gången med munkorg, och där i mellan tilldelas hö/hösilage och eventuellt halm, så att hästen får i sig smältbara fibrer och struktur.

Vill du veta mer?

Förutom att handla om utfodring av tävlingshästar innehåller foderboken också kapitel om utfodring av avelhästar, unga hästar, hästar med speciella behov och mycket mer.

Stora Foderboken av veterinär Nanna Luthersson är den mest kompletta boken i Norden om utfodring av hästar och är baserad på de senaste vetenskapliga rönen. Boken används bl.a. som lärobok på flera skolor och universitet i Sverige, Norge och Danmark, men är skriven på ett pedagogiskt och lättläst språk. Den stora foderboken kan läsas i sin helhet eller som ett ovärdeligt uppslagsverk i din dagliga omsorg av hästen.