Information om katter

Kategorier

Nyheter

Senior katten - Den rätta fodringen

Senior katten - Den rätta fodringen

Skriven av
Monday, August 31, 2020
Senior katter

På samma sätt som vi själva upplever förändringar i kroppen när åldern stiger, gäller detsamma för våra husdjur. Så vilka parametrar är viktiga att hålla koll på och varför är det fördelaktigt att ge senior mat till den äldre katten?

Varför följa åldershänvisningarna

Det är viktigt att komma ihåg att åldersreferenser i förhållande till äldre är en vägledning, och det är viktigt att inkludera ras, storlek, aktivitetsnivå och individuella skillnader i varje enskilt djur när man bedömer om det är dags att byta till ett seniorfoder.


Med åldern blir aktivitetsnivån ofta lägre och matsmältningssystemet och andra organ blir känsligare och det är därför viktigt att välja foder med hög smältbarhet. Detta ger en optimal passage genom matsmältningskanalen. Vilka proteinkällor som finns är extremt viktiga här. Rena köttprodukter ger högre smältbarhet och ger hunden goda proteiner, som är djurens viktigaste energikälla. Om det däremot finns stora mängder biprodukter blir broskinnehållet högt, det är svårare att bryta ner och använda. När smältbarheten är hög kommer det att finnas mindre avfallsprodukter för hunden att kassera, och detta ger mindre belastning på levern och njurarna som är organ med en avgörande roll vid utsöndringen av avfallsprodukter. Med ett högt fiberinnehåll, samt ett lägre fettinnehåll och ett högt protein / energi-förhållande, hjälper du djuren att upprätthålla den ideala vikten utan att minska mängden foderration och djuret kommer fortfarande att ha en tillfreds känsla av mättnad.

Upprätthållelse av ett bra immunförsvar

Obalans i mag-tarmkanalen förekommer ofta i form av både diarré och förstoppning, detta kan stödjas av utöver de lätt smältbara ingredienserna, genom foder ger pre och probiotika som säkerställer en hälsosam tarmmikrobiota. Prebiotika  stöttar de goda bakterierna i tarmen, och probiotika är den direkta tillförseln av goda bakterier till tarmfloran, som är en stor del av kroppens immunsystem.

Tillsatt lera ger också en beläggningseffekt på tarmslemhinnan, vilket ger en skyddande effekt för den mekaniska belastningen.

Den naturliga kampen mot åldrande av cellerna förekommer på alla cellnivåer, därför tillförs fodret naturliga antioxidanter i form av rosmarinekstrakt och äppelfiber (polyfenoler) och antioxidanter som inaktiverad seleniserad jäst, vitamin E och C samt taurin. Detta hjälper till att blockera de fria radikaler som är ansvariga för cellåldring. Taurin spelar också en roll för att stödja ett hälsosamt hjärta. I senior foder anpassas mineralbalansen noggrant då både hjärta, njurar och lever förlorar en del av sin förmåga med åldern.  Låga nivåer av natrium och fosfor, vilket är fördelaktigt för hjärtat, och skonsamt mot njurarna, och inget tillsatt salt för att undvika vätskeretention. Mineralbalansen är också avgörande för att bibehålla rätt pH i urinen för att undvika urinvägsproblem. Zinkbehovet ökar med åldern och är nödvändigt för att upprätthålla en hälsosam päls, och detta har också beaktats i senior foder där det blir lättare att absorbera i den kelaterade versionen. L-karnetin tillsätts för att hjälpa till med metabolismen av fetter

Förstärkning av leder och ben

Några av de första sakerna vi märker är förändringar i muskuloskeletala systemet, detta kan vara i form av muskelstelhet, nedsatt rörlighet eller halthet. Detta händer när mängden ben och muskelvävnad minskar hos de äldre djuren. Den naturliga smörjningen av lederna bildas i mindre utsträckning, och fler människor får artrit i en eller annan form. Detta kan avhjälpas med foder genom att det innehåller ingredienser som hjälper till att stärka brosket, förbättra synovialvätska och lindra obehag.

I Seniorfoder läggs till kända ämnen som har en positiv effekt på muskuloskeletala systemet såsom kondroitinsulfat, marinbaserad glukosaminsulfat och hydrolyserad brosk (kollagen). Dessutom har växter från fytoterapi tillsatts som djävulsklo, bambu och kanadensisk bergstjärna.

Lättsmälta ingredienser

Fiskolja har också en positiv effekt på muskuloskeletalsystemet, och med goda källor till omega 3, EPA och DHA som tillhandahålls med den patenterade tekniken Marine Active Benefit är oljor av hög kvalitet lättare att absorbera för djuren vilket förutom att gynna muskuloskeletala systemet också påverkar huden och päls. Omega 3 och 6 hjälper till att säkerställa en blank päls och stärker hudens barriär så att den blir mer motståndskraftig mot håravfall och hudinfektioner.

Läs mer om vad som är viktigt för den äldre katten och hur foderserien från Pro-Nutrion tänker runt detta.

 Bara det bästa är tillräckligt bra nog för våra äldsta bästa vänner

Klicka här för att se våran foder om din senior katt