Nyheter

Forskarutmärkelse för chefen för Brogaardens rådgivnings- och utvecklingsavdelning för framtagandet av Immulix®

Läs mer...

Svett, vätskebalans och elektrolyter

Vi har redan fått stor försmak på sommarvärmen och likaså har hästarna. När temperaturen stiger och Electrolytes Tub 5kg - Fhästarna svettas mer när de arbetar,så är det många som ger elektrolyter för att upprätthålla vätskebalansen hos hästen.

Läs mer...

Kunskap om gräs

Det ställer stora krav på hästägaren att ha sina hästar på gräs, eftersom många hästar inte kan gå på gräs hela dagen/dygnet utan att bli för tjocka eller i värsta fall få fång. Ju mer vi vet om gräset, desto bättre kan vi värdera hur stor risken är med 

Läs mer...

Selen – en livsnödvändig mineral

Selen är en mikromineral som är livsnödvändig för hästen, men samtidigt är det farligt om den ges i för stora mängder. Mikromineraler är mineraler som hästen behöver i små mängder. Innehåll av mikromineraler i fodermedel och hästens behov

Läs mer...

Ny dansk innovation förbättrar hälsan för hästar

Brogaarden lanserar i samarbete med Köpenhamns Universitet produkten Immulix® - en internationellt patentsökt innovation som minskar risken för låggradiga. Se mer här

Läs mer...
Kvalité är också det du inte ser

Kvalité är också det du inte ser

Skriven av Brogaardens Foderrådgivning
Wednesday, April 03, 2013
HÄST Regler och lagar Utfodring generellt

Som konsumenter hör vi ofta meningen " vi kompromissar inte med kvalitén". Det är ju tryggt att veta, att de vi köper varor av, ställer höga krav på sin kvalité, men det kan ofta vara svårt att veta vad det egentligen täcker in och om det är relevant.

Hos Brogaarden är vi kvalitetsmedvetna. I många av våra produkter kan man förvissa sig om den höga kvalitén genom att se, röra och lukta på produkten, samt att läsa deklarationen. Det ligger många övervägningar bakom hur vi väljer leverantör, och det är ofta väsentliga faktorer som man inte kan se med blotta ögat, men som kan vara väldigt viktiga för produkten.

Vi kommer att beskriva flera av dessa områden i "Kvalité är också det du inte ser".

NOPS (Naturally Occurring Prohibited Substances)

Böljande spannmålsåkrar med alla de klassiska spannmålsblommorna och vallmo är en vacker syn som vi alla glädjer oss åt på sommaren. Men för producenter av hästfoder, speciellt till tävlingshästar, är många av naturens viltväxande växter en stor utmaning. Exempelvis kan små mängder vallmo i fodret lämna spår av morfin och många av övriga ämnena som det testats för i en dopingkontroll har ett naturligt ursprung.

Därför är alla produkter från Dodson & Horrell framställt av ingredienser som är odlade, transporterade och behandlade efter BETA's (British Equestrian Trading Association) standarder för förebyggande av NOPS som är en beteckning för naturligt förekommande substanser som strider mot dopingreglerna.

Dodson & Horrell`s Quality Assurance program är ett omfattande certifierat kontrollprogram, från odling till packning, för att säkra mot oönskade prestationsfrämmande ämnen. Programmet är omfattande eftersom många av de oönskade ämnena inte bara kan komma från naturen där råvaran (exempelvis spannmål) växer, kontaminering kan också komma från transport och produktion, exempelvis en bit tappad choklad eller en vält Cola kan räcka till att oönskade ämnen kan spåras. D & H´s kvalitetsprogram omfattar därför också regler som bland annat förbjuder personal att ta med läsk, kaffe/te, choklad, cigaretter och bröd/bageriprodukter i produktionsområdena. Inköp av råvaror kan därför vara en stor utmaning eftersom företaget inte bara kan köpa där priset är bäst, de är beroende av att odling och skördning efterlever BETA´s NOPS standard.

 

QLC – en unik sammansättning av antioxidanter

QLC (Quality Life Care) är ett patenterat antioxidantsystem, utvecklat av Dodson & Horrell. Systemet består av en rad naturliga, viktiga antioxidanter från örter, frukt och grönt samt en naturlig E vitamin- källa (alfa tokoferol) och C-vitaminkälla. Dessa arbetar tillsammans, både i tarmen och djurets kropp, så att djuret skyddas mot fria radikaler.

Det har gjorts åtskilliga studier, speciellt på hästar, som visar den främjande effekten av QLC. Man kan se effekten på cellnivå, men också på att den enskilda hästen blir mer motståndskraftiga och arbetar bättre. Studier på hundar visar att antioxidanter har en främjande effekt som exempelvis senareläggning av ålderstecken, förbättrat immunförsvar samt förbättrad inlärning och arbetsförmåga. Nyare studier hos både människor och djur har visat ett sammanhang mellan fria radikaler, antioxidanter och allvarliga sjukdomar. Således tyder senaste forskning på att vi kan skjuta upp eller undvika vissa allvarliga sjukdomar.

QLC finns både i ren form, samt i flera av Dodson & Horrells produkter, samt i ALLA varianter av "Brogaardens Optimal" foderserie.