Den trötta hästen!

Den trötta hästen!

Skriven av Veterinär Nanna Luthersson
Thursday, September 26, 2013
Distansritt Dressyr Fälttävlan Fritid & uteritter HÄST Hoppning Islandshästar Körning Trav/galopp

Ofta möts jag av frustrerade hästägare som säger: "Min häst är trött, Vad ska jag göra?" En trött häst kan inte prestera optimalt, och det kan vara frustrerande att inte veta vad man ska göra, nu när sommaren nästan är slut och hästen ska i form igen efter en skön betesperiod. Övergångsperioden kan vara svår och ställer krav på både häst och hästägare.

Men varför är hästen trött? Det kan finnas många förklaringar till varför hästen är trött. Många hästar har gått på bete största delen av sommaren. De har fått gräsmage och kanske blivit lite för tjocka. En svullen och för tung häst har inte de bästa förutsättningarna för att prestera. En bantningskur kan därför vara nödvändig innan hästen kan arbeta på samma nivå som innan betet. Gräsmagen försvinner ofta gradvis när hästen stallas upp igen och får sitt vanliga foder. Men övervikten försvinner inte alltid, även om hästen inte längre går på bete. Många hästägare gör felet att de ger hästen extra foder, och ofta extra havre, när hästen är trött. Det är givetvis extra energi hästen får i krubban, eftersom fodret innehåller kalorier. Men om hästen är trött och slö på grund av gräsmage och övervikt så blir den inte piggare av att få extra kalorier. Tvärtom!

Lösningen på detta problem är en korrekt foderstat, där hästen får det grovfoder som den behöver, undviker för många kalorier i det dagliga fodret och effektivt blir täckt in med alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Många hästar har samtidigt fått för lite vitaminer och speciellt mineraler, under betesperioden. Mineralmängden försämrar produktion av röda blodkroppar, med andra ord låg blodprocent. Vilket ytterligare kan minska hästens prestationsförmåga och göra hästen trött.

En annan förklaring på trötthet kan vara årstiden och hästens förmåga till att sätta vinterpäls. Även om det ännu inte är kallt, så reagerar hästen på det minskade dagsljuset och börjar sätta vinterpäls. Produktionen av vinterpäls är en energikrävande process och kan medföra trötthet. Det är självklart endast ett problem under en övergångsperiod, då kan man hjälpa hästen med flytande B- vitamin. Det kan bidra till att öka hästens energinivå och arbetsglädje, om den under en kortare period på några veckor får ett extra tillskott.

Men man ska inte glömma möjligheten för att hästen kan vara trött på grund av sjukdom. En virusinfektionen behöver inte alltid vara synlig med snor eller hosta. Feber och trötthet är ibland de enda symptomen och vid dessa tillfällen kan det vara svårt att upptäcka om hästen är sjuk. Om tröttheten förblir, är mitt råd till frustrerade hästägarna, att ta ett blodprov. Ett blodprov är självklart inte ett facit över olika diagnoser, men ett hjälpmedel för att värdera hästens allmäntillstånd. Antal röda och vita blodkroppar kan bland annat avslöja infektioner.