Nyheter

Utfodring av tävlingshästen

Korrekt utfodring av tävlingshästen är viktigt för att hästen ska kunna prestera optimalt. Hästen ska ha tillräckligt med energi, bra kondition, styrka, uthållighet och vilja. Ett samspel mellan träning och utfodring. Hur kan man förbereda hästen på bästa möjliga sätt för att den ska kunna prestera sitt bästa sist på dagen?– Vilka faktorer ska man vara uppmärksam på?

Läs mer...

Uppbyggning av muskler och kondition

Vad krävs för en bra prestation? Den kräver självklart träning, korrekt träning och tillräckligt med träning. Men endast träning räcker inte för att göra hästen redo för de krävande fysiska ansträngningarna, i vart fall inte om vi samtidigt ska undvika skador. Det finns tyvärr otaliga exempel på hästar som tränas intensivt, plötsligt får skador eller symptom på överansträngning.

Läs mer...

Utfodring av avelsston

Optimal utfodring av avelsstoet är viktigt för bland annat brunst, dräktighet och mjölkproduktion. Hur ger man stoet bästa möjliga grundförutsättningar för en god reproduktion?

När stoet ska betäckas är det viktigt att hon först visar synliga och regelmässiga brunsttecken. Därefter ska stoet visa dräktighetstecken, och när fölet är fött, ska stoet producera tillräckligt med mjölk. Allt detta ställer krav på fodrets kvalité. 

Läs mer...

Hur hårt jobbar din häst?

När man ska utfodra sin häst optimalt, räcker det inte att bara välja rätt foder, det ska också ges i rätt mängd för att täcka hästens behov, varken mer eller mindre.  När man har hittat det rätta fodret, ska man veta hur mycket hästen väger (normal vikt) och hur hårt den jobbar för att få fram rätt fodermängd. Genom att ge hästen fel fodermängd blir hästen antingen över eller underdoserad med protein, vitaminer och mineraler. Både över och underdosering kan skapa hälsa och prestationsmässiga problem, och i värsta fall kan hästen bli sjuk.

Läs mer...

Forskarutmärkelse för chefen för Brogaardens rådgivnings- och utvecklingsavdelning för framtagandet av Immulix®

Läs mer...
Den trötta hästen!

Den trötta hästen!

Skriven av Veterinär Nanna Luthersson
Thursday, September 26, 2013
Distansritt Dressyr Fälttävlan Fritid & uteritter HÄST Hoppning Islandshästar Körning Trav/galopp

Ofta möts jag av frustrerade hästägare som säger: "Min häst är trött, Vad ska jag göra?" En trött häst kan inte prestera optimalt, och det kan vara frustrerande att inte veta vad man ska göra, nu när sommaren nästan är slut och hästen ska i form igen efter en skön betesperiod. Övergångsperioden kan vara svår och ställer krav på både häst och hästägare.

Men varför är hästen trött? Det kan finnas många förklaringar till varför hästen är trött. Många hästar har gått på bete största delen av sommaren. De har fått gräsmage och kanske blivit lite för tjocka. En svullen och för tung häst har inte de bästa förutsättningarna för att prestera. En bantningskur kan därför vara nödvändig innan hästen kan arbeta på samma nivå som innan betet. Gräsmagen försvinner ofta gradvis när hästen stallas upp igen och får sitt vanliga foder. Men övervikten försvinner inte alltid, även om hästen inte längre går på bete. Många hästägare gör felet att de ger hästen extra foder, och ofta extra havre, när hästen är trött. Det är givetvis extra energi hästen får i krubban, eftersom fodret innehåller kalorier. Men om hästen är trött och slö på grund av gräsmage och övervikt så blir den inte piggare av att få extra kalorier. Tvärtom!

Lösningen på detta problem är en korrekt foderstat, där hästen får det grovfoder som den behöver, undviker för många kalorier i det dagliga fodret och effektivt blir täckt in med alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Många hästar har samtidigt fått för lite vitaminer och speciellt mineraler, under betesperioden. Mineralmängden försämrar produktion av röda blodkroppar, med andra ord låg blodprocent. Vilket ytterligare kan minska hästens prestationsförmåga och göra hästen trött.

En annan förklaring på trötthet kan vara årstiden och hästens förmåga till att sätta vinterpäls. Även om det ännu inte är kallt, så reagerar hästen på det minskade dagsljuset och börjar sätta vinterpäls. Produktionen av vinterpäls är en energikrävande process och kan medföra trötthet. Det är självklart endast ett problem under en övergångsperiod, då kan man hjälpa hästen med flytande B- vitamin. Det kan bidra till att öka hästens energinivå och arbetsglädje, om den under en kortare period på några veckor får ett extra tillskott.

Men man ska inte glömma möjligheten för att hästen kan vara trött på grund av sjukdom. En virusinfektionen behöver inte alltid vara synlig med snor eller hosta. Feber och trötthet är ibland de enda symptomen och vid dessa tillfällen kan det vara svårt att upptäcka om hästen är sjuk. Om tröttheten förblir, är mitt råd till frustrerade hästägarna, att ta ett blodprov. Ett blodprov är självklart inte ett facit över olika diagnoser, men ett hjälpmedel för att värdera hästens allmäntillstånd. Antal röda och vita blodkroppar kan bland annat avslöja infektioner.