Nyheter

Utfodring av tävlingshästen

Korrekt utfodring av tävlingshästen är viktigt för att hästen ska kunna prestera optimalt. Hästen ska ha tillräckligt med energi, bra kondition, styrka, uthållighet och vilja. Ett samspel mellan träning och utfodring. Hur kan man förbereda hästen på bästa möjliga sätt för att den ska kunna prestera sitt bästa sist på dagen?– Vilka faktorer ska man vara uppmärksam på?

Läs mer...

Uppbyggning av muskler och kondition

Vad krävs för en bra prestation? Den kräver självklart träning, korrekt träning och tillräckligt med träning. Men endast träning räcker inte för att göra hästen redo för de krävande fysiska ansträngningarna, i vart fall inte om vi samtidigt ska undvika skador. Det finns tyvärr otaliga exempel på hästar som tränas intensivt, plötsligt får skador eller symptom på överansträngning.

Läs mer...

Utfodring av avelsston

Optimal utfodring av avelsstoet är viktigt för bland annat brunst, dräktighet och mjölkproduktion. Hur ger man stoet bästa möjliga grundförutsättningar för en god reproduktion?

När stoet ska betäckas är det viktigt att hon först visar synliga och regelmässiga brunsttecken. Därefter ska stoet visa dräktighetstecken, och när fölet är fött, ska stoet producera tillräckligt med mjölk. Allt detta ställer krav på fodrets kvalité. 

Läs mer...

Hur hårt jobbar din häst?

När man ska utfodra sin häst optimalt, räcker det inte att bara välja rätt foder, det ska också ges i rätt mängd för att täcka hästens behov, varken mer eller mindre.  När man har hittat det rätta fodret, ska man veta hur mycket hästen väger (normal vikt) och hur hårt den jobbar för att få fram rätt fodermängd. Genom att ge hästen fel fodermängd blir hästen antingen över eller underdoserad med protein, vitaminer och mineraler. Både över och underdosering kan skapa hälsa och prestationsmässiga problem, och i värsta fall kan hästen bli sjuk.

Läs mer...

Forskarutmärkelse för chefen för Brogaardens rådgivnings- och utvecklingsavdelning för framtagandet av Immulix®

Läs mer...
Avföringens konsistens

Avföringens konsistens

Skriven av Brogaardens Foderrådgivning
Thursday, December 07, 2017
Diarré HÄST Utfodring generellt

Använd ögonen när du mockar

Hästens avföring kan säga mycket om hur hästens matsmältningssystem fungerar och om det eventuellt är behov för justeringar i foderstaten. Har avföringen normal form, är den mycket torr/smulande eller är den för våt, liknande ko-avföring? Allt detta kan säga något om hur hästens matsmältningssystem fungerar och hur bakterierna trivs i hästens stortarm.

 

Symtom Förklaring Vad kan vara fel? Vad kan jag göra?
För vattnig avföring/Diarré

(vid längre tids diarré måste du kontakta veterinär)

 

Tarmbakterierna trivs inte För lite lösliga fibrer?

För mycket stärkelse i fodret?

Är min häst stressad?

Gör om foderstaten om det behövs och ge tillskott av mjölksyrabakterier
För torr och smulig avföring Stora mängder olösliga fibrer i avföringen Får min häst för mycket halm eller för lite att dricka? Begränsa mängden av halm, sätt hästen på spån och ge den bra hö, hösilage eller lusern
Hela sädeskorn i avföringen Tandproblem Ring till veterinären och få tänderna raspade vid behov
Avföringen luktar dåligt Tarmbakterierna trivs inte För lite lösliga fibrer?

För mycket stärkelse i fodret?

Är min häst stressad?

Gör om foderstaten om det behövs och ge tillskott av mjölksyrabakterier
Sand i avföringen. (Rör upp avföringen i ett glas vatten eller i en genomskinlig plastpåse. Om du ser sediment kontaktar du veterinären.) Hästen äter jord Brist på stråfoder?

Brist på salt?

Brist på elektrolyter?

Om hästen går i hage med jord/sand bör den ha tillgång till stråfoder. Se till att hästen har tillgång till saltsten eller får salt och/eller elektrolyter i fodret.

Vid tvivel om hästens allmänna välbefinnande ska du alltid kontakta veterinären.

Reference

Luthersson, N. (2013). Den Store Foderbog, 3. Udgave. Brogaardens Forlag, Gentofte, Danmark